Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ "ΓΗΠΕΔΟ" ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ

Μεγαλώνοντας στις φτωχογειτονιές της Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, ο μικρός τότε Ζορζ Ουεά άφησε το σχολείο γοητευμένος από τη στρογγυλή Θέα, η οποία τον αγάπησε και τον τίμησε το 1995 με το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Μετά από μία εξαιρετικά πετυχημένη καριέρα στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια, ο Ουεά επέστρεψε στην πατρίδα του αποφασισμένος να προσφέρει το μέρισμα της ευαισθησίας του για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ο Ζορζ Ουεά κατέβηκε στις εκλογές του 2005 ως υποψήφιος πρόεδρος. Ο κατά πολλούς καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών επέλεξε για επόμενο βήμα στην καριέρα του το πολιτικό "γήπεδο", πεπεισμένος ότι τα χρήματα και οι εμπειρίες που είχε συλλέξει από τη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον φάρο που θα ρίξει φως στο μέλλον της δοκιμαζόμενης από τη φτώχεια Λιβερίας.

Τότε ο Ουεά ηττήθηκε με μικρή διαφορά από την Ellen Johnson-Sirleaf, γνωστή οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο λόγος της ήττας δεν ήταν το έλλειμμα δημοφιλίας του στη χώρα, αντιθέτως ο Ζορζ θεωρείται κάτι σαν εθνικός ήρωας. Η πραγματική αιτία ήταν η πενιχρή του εκπαίδευση, βλέπετε ο Ουεά είχε εγκαταλείψει το σχολείο από τα μικράτα του, καθώς το ταλέντο του βρισκόταν στα πόδια και ορθώς το ακολούθησε και το αξιοποίησε.

Ποτέ, ωστόσο, δεν έπαψε να τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες, όχι για να εξαργυρώσει τη φήμη του στο βωμό της ματαιοδοξίας, αλλά για να προσφέρει στη χειμαζόμενη πατρίδα.

Έχοντας εντοπίσει την "αιτία του κακού" ο Ουεά έδρασε αναλόγως. Σε πρώτη φάση επέστρεψε στο σχολείο, το οποίο και τελείωσε μέσα σε δύο χρόνια και τώρα πλέον βρίσκεται στη Φλόριδα των ΗΠΑ, όπου σπουδάζει ποινικό δίκαιο και διοίκηση επιχειρήσεων. Το επόμενο βήμα είναι οι πολιτικές επιστήμες. Και το αμέσως επόμενο η κάθοδος στις προεδρικές εκλογές της Λιβερίας το 2012.

Ο ίδιος δήλωσε BBC ότι "η εκπαίδευση είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις πετάλι δεν προχωράς"…

Λουκάς Βελιδάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).