Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΨΗΛΟΥ

Στο σύγχρονο κόσμο ο αθλητισμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει εμπορευματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν το θεωρώ απαραίτητα κάκό αυτό. Το προκλητικό όμως είναι να παίρνει ένας αθλητής σε 5 λεπτά όσα πέρνει ένας απλός εργατοϋπάλληλος σε ένα μήνα. Οσοι παρακουλουθείτε αθλητικά δρώμενα θα γνωρίζετε για τα τεράστια ποσά που παίρνουν ορισμένοι αθλητές(κύρίως ποδοσφαιριστές). Αυτό που με προβληματίζει είναι πώς καθορίζονται και από ποιους οι υπερβολικές αυτές αμοιβές. το κωμικοτραγικό είναι να βλέπεις έναν αθλητή να κυκλοφορεί με φερράρι και σε μια συνέντευξη να μην μπορεί να αρθρώσει 3-4 απλές λέξεις...

Τώρα για την έννοια του αθλητισμού στον σύγχρονο κόσμο, πιστεύω ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζεται σε αξίες όπως η προσπάθεια για βελτίωση, η επιμονή για κάτι καλύτερο, το πνεύμα συνεργασίας, ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των αντιπάλων κ.α.
Φυσικά είναι και μια πολύ ωραία μορφή διασκέδασης/ψυχαγωγίας.
Επίσης μέσω του αθλητισμού μπορεί κανείς να μάθει να δέχεται και την ήττα με ειλικρίνια, ψυχραιμία και σύνεση. Σπουδαίο πράγμα αυτό και μπορεί να έχει προεκτάσεις και σε άλλους τομείς περαν του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει πιο κοντά τους λαούς και να συμβάλλει σε μια προσπάθεια προσεγγισης και φιλικών σχέσεων μεταξύ τους, αρκεί να μην εκφυλιστεί και του αλλάξουν τον αδόξαστο οι καφροι και οι αρρωστημένοι "φίλαθλοι" οι οποίοι μερικές φορές τον βλέπουν σαν διέξοδο εκτόνωσης της συσσωρευμένης αγανάκτησής τους και μέσο για να βγάλουν τα απωθημένα τους, τις μισαλλοδοξίες τους και τους ρατσισμούς τους(για αυτό το τελευταίο βλέπε ορισμένους ρατσιστές φίλαθλους στην Ιταλία π.χ.- κατάντια).

Θα πρέπει οσοι αγαπάνε τον αθλητισμό να τον προστατέψουν από τις διάφορες αρνητικές περεκλίσεις που μπορεί να πάρει εξαιτίας στοιχείων που ουδεμία σχεση με το υγειές πνεύμα του αθλητισμού έχουν.
Και δεν εννοώ μόνο τους γνωστούς κάφρους που σπάνε τα γήπεδα αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τον αθλητισμό μερικές φορές(δώσε στο λαό "άρτο και θέαμα" για να είναι απασχολημένος και να τον πηδ*με πιο εύκολα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: